تکالیف مالیاتی وکلا دادگستری و کارآموزان وکالت

Picture of نویسنده مطلب:

نویسنده مطلب:

هونامیک

تکالیف مالیاتی وکلا، برای تمام وکلا و کارآموزان این رشته واجبه. اگر در این رشته فعالیت میکنی اما نمیدونی که تکالیفی داری، این مقاله برای توئه!

در این مقاله قصد داریم درمورد تکالیف مالیاتی وکلا دادگستری و کارآموزان وکالت، مهمترین مسائل را بیان نمائیم. همانگونه که میدانید درصد قابل توجهی از جامعه ایرانی متشکل از وکلای دادگستری و کارآموزان وکالت هستند که به عنوان اشخاص حقیقی، موظف به انجام تکالیف مالیاتی وکلا دادگستری و کارآموزان وکالت می باشند.

تکالیف مالیاتی چیست؟

تکالیف مالیاتی و انجام آن، فارق از هر مسئله، برای هر شخص در جامعه لازم است. تکالیف مالیاتی مجموعه ای از باید ها و نبایدهایی است که هر شخص حقیقی یا حقوقی باید در بازه زمانی خاص، انجام داده و گزارش آن را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهد.

مالیات یک راه برای کسب درآمد دولت است. بنابر ماده “نود و سه” قانون مالیات های مستقیم، (برای دانستن بیشتر مراجعه شود به” مقاله مالیات چیست”) درآمدی که شخص حقیقی از جهت شغل خود بدست می آورد، بعد از کسر شدن معافیت های قانونی، مشمول مالیات بر مشاغل می باشد. این موضوع برای تکالیف مالیاتی وکلای دادگستری و کارآموزان وکالت هم صادق است. یعنی وکلای دادگستری و کارآموزان وکالت موظف به پرداخت مالیات در زمان مشخص هستند.

تکالیف مالیاتی وکلای دادگستری و کارآموزان وکالت

تکالیف مالیاتی وکلای دادگستری و کارآموزان وکالت به شرح زیر و طی ده مورد می باشد:

1. ثبت نام الکترونیکی در سایت سازمان امور مالیاتی و تشکیل پرونده مالیاتی:

تکالیف مالیاتی وکلا با این قدم آغاز می شود. بنابر قانون (ماده صد و شصت و نه قانون مالیات های مستقیم) همه اشخاص حقوقی باید در سامانه نظام مالیاتی کشور ثبت نام کنند. این مورد به این معناست که کلیه همکاران وکیل و کارآموزان وکالت موظفند برای ثبت نام الکترونیکی و تشکیل پرونده مالیاتی در سازمان امور مالیاتی کشور اقدام نمایند.

وارد بخش “ثبت نام” شوید و اطلاعات لازم را وارد و مراحل ثبت نام را تا رسیدن به گام چهارم به نحو پلکانی تکمیل نمایید. در صورت انجام موفقیت آمیز تمامی مراحل ثبت نام سیستم یک کد ده رقمی به منزله تائید اقدامات در اختیار شما قرار خواهد گرفت. این کد را نزد خود نگه داری نمائید.

2. نگهداری اطلاعات، دفاتر، اسناد و مدارک مرتبط با درآمدهای مشمول مالیات:

وکلای دادگستری، همکاران وکیل و کارآموزان وکالت در گروه سوم «آئین نامه تحریر دفاتر» قرار دارند. اشخاص حقیقی و حقوقی این گروه لازم است که کلیه اسناد و مدارک مرتبط با درآمد سالانه خود که مشمول مالیات می شود را نگهداری نمایند و اظهارنامه خود را بر مبنای این مدارک تنظیم و ارسال کنند. برای انجام درست تکالیف مالیاتی وکلا، لازم است تمامی اطلاعات لازم را نگهداری نمائید

3. استفاده از پایانه فروشگاهی برای صدور صورت حساب الکترونیکی و اتصال آن به پرونده مالیاتی:

تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی طبق قانون ( ماده صد و شصت و نه قانون مالیات مستقیم) باید برای تمامی معامله ها، صورتحساب های خود را به گونه ای صادر نمایند که شماره اقتصادی مشتری و خریدار به همراه فهرست تمامی معاملات به صورت شفاف مشخص شده باشد. همه مودیان از جمله وکلای دادگستری، همکاران وکلا و کارآموزان وکالت باید از پایانه های فروشگاهی ( دستگاه پوز) استفاده نمایند و صورتحساب خای خود را به نحوه که سازمان اموز مالیاتی مقرر مینماید، از درگاه سامانه مودیان صادر کنند.

4. ثبت قراردادهای وکالت در سامانه عدل ایران:

بنابر قانون و به منظور افزایش درآمدهای مالیاتی دولت، قوه قضائیه مکلف شد تا سامانه تنظیم قرارداد الکترونیکی بین وکیل و موکل را تکمیل کند به گونه ای که هم سازمان امور مالیاتی و هم مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه به این سامانه دسترسی داشته باشند. بنابراین وکلای دادگستری، همکاران وکیل و کارآموزان وکالت موظفند قراردادهای مالی خود با موکل را در این سامانه ثبت و تنظیم نمایند. بعد از ثبت نام و وارد کردن اطلاعات لازم، به هر فرد یک شناسه (کد) یکتا داده می شود. این کد در واقع مبنای شناسایی هر فرد در قراردادهای مختلف است. لازم به ذکر است سازمان امور مالیاتی در صورت اثبات خلاف گویی وکیل علاوه بر پیگیری موضوع در مراجع قضائی، نسبت به اعمال جریمه مالیاتی تا سقف پنج برابر اختلاف کشف شده اقدام می نماید.

تکالیف مالیاتی وکلا

5. پرداخت مالیات علی الحساب:

بنابر قانون (ماده 103 قانون مالیاتهای مستقیم) وکلای دادگستری، همکاران وکیل و کارآموزان وکالت باید در تمامی وکالت نامه های خود، مبلغ حق وکالت را ثبت بفرمایند. پنج درصد از این مبلغ بابت علی الحساب مالیاتی است.

در شرایطی که حق الوکاله به صورت وجه نقد نباشد، وکیل بایستی ضمن ثبت اصل حق الوکاله، معادل ارزش ریالی آن را در وکالتنامه اظهار نماید. چنانچه در نتیجه توافق وکیل و موکل، مبلغ حق الوکاله بیشتر از میزان تعرفه تعیین شده باشد، دادگاه نسبت به وی تا حداکثر میزان تعرفه موضوع این آیین نامه رای خواهد داد، اما مبلغ علی الحساب دریافتی از موکل مبنای ابطال تمبر علی الحساب مالیاتی (موضوع ماده ۱۰۳ قانون مالیات ها و سهم کانون، مرکز و صندوق) می باشد.

یک درصد تخفیف در مالیات علی الحساب

بنابر قانون (ماده 190 فانون مالیات مستقیم)، اگر مالیات علی الحساب قبل از موعد مقرر پرداخت شود، یک درصد از مبلغ پرداخت شده از مالیات همان عملکرد به عنوان جایزه برای هر ماه تا سررسید بعدی، کم میشود.

جریمه عدم پرداخت مالیات علی الحساب

پرداخت مالیات علی الحساب پس از اتمام موعد پرداخت موجب جریمه 5.2 درصدی به ازای هر ماه مالیاتی خواهد بود!

پیشنهاد ما به تمامی وکلا، کلیه همکاران آنان و کارآموزان وکالت این است که با پرداخت به موقع مالیات علی الحساب که از جمله تکالیف مهم وکلا است، از یک درصد جایزه پرداخت به موقع بهره مند شوند.

اگر موکل پرونده یکی از اشخاص حقوقی مشغول در “وزارتخانه ها، موسسات دولتی و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و موسسات وابسته به دولت” و شهرداری ها” باشد، از ان جایی که این اشخاص موظف به پرداخت مالیاتی تکلیفی هستند، بنابراین این افراد باید زمان پرداخت حقوق به وکلا و کارآموزان وکالت، سهم مالیات علی الحساب را محاسبه و از حقوق آنها کسر نمایند.

از طرفی وکیل یا کارآموزی که با افراد این سازمان ها در فعالیت است الزامی به ابطال تمبر مالیاتی در وکالت نامه های تقدیمی خود ندارند. زیرا که مالیات علی الحساب، از پرداختی های ایشان قبلا کسر شده و به سازمان امور مالیاتی پرداخت شده است.

با این وجود در برخی از موارد دیده شده که برخی از وکلای دادگستری، همکاران وکیل و کارآموزان وکالت، بر اثر بی اطلاعی مالیات علی الحسابی که توسط موکل به شرح آن چه تبیین شد، کسر و پرداخت شده، مجددا در زمان تقدیم وکالت نامه، تمبر مالیاتی ابطال می نمایند.

6. تسلیم اظهارنامه مالیاتی در مهلت مقرر

وکلا دادگستری و کارآموزان وکالت همچون سایر افراد حقیقی و حقوقی وظیفه دارند که اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت های شغلی خود را در یک­ سال مالیاتی تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات مربوط به آن را پرداخت نمایند.

در صورتی که همکاران وکیل و کارآموزان وکالت از ارائه اظهارنامه مالیاتی در مهلت مقرر قانونی و مطابق با مقررات خودداری کنند، سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به تهیه «اظهارنامه مالیاتی برآوردی» براساس فعالیت و اطلاعات اقتصادی کسب شده آنان از طرح جامع مالیاتی و مطالبه مالیات متعلق به موجب برگ تشخیص مالیات اقدام خواهد نمود. البته تاکید شده که این حکم مانع از تعلق جریمه ها و اعمال مجازات های عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی نیست و ممیز مالیاتی مکلف است، بر اساس اطلاعات کسب شده از طرح جامع مالیاتی، نسبت به تشخیص درآمد مودیان اقدام نماید و نمی تواند به صورت حدس، گمان، تخمین، احتمال و… اقدام کند.

برای اطلاعات بیشتر مراجعه شود به مقاله اظهارنامه.

7. موسسات حقوقی مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشند

موسسات حقوقی مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشند اما در حال حاضر وکلا و کارآموزان وکالت به عنوان اشخاص حقیقی صاحبان مشاغل مشمول این قانون نمی باشند. اما موسسات حقوقی به عنوان اشخاص حقوقی بابت ارائه خدمات حقوقی مانند مشاوره و وکالت به مراجعه کنندگان، مکلفند تا مالیات بر ارزش افزوده را از مراجعه کنندگان خود دریافت و در مهلت مقرر قانونی، مالیات دریافتی را تسلیم سازمان امور مالیاتی نمایند.

8. موسسات حقوقی مشمول معافیت موضوع ماده 101 ق م م نمی شوند

موسسات حقوقی مشمول معافیت موضوع ماده 101 قانون مالیات های مستقیم نمی شوند. البته وکلای دادگستری، همکاران وکیل و کارآموزان وکالت، می توانند از این معافیت بهر مند شوند. وکلا دادگستری، همکاران وکیل و کارآموزان وکالت اگر در موعد مقرر اظهارنامه ی مالیاتی خود را تسلیم کنند میتوانند از مزایای معافیت مندرج در ماده ۸۴ قانون 101 استفاده کنند. در اینصورت مبلغ کل درآمد (ماده ۱۰۱) از میزان معافیت ماده ۸۴ آن قانون کسر شده و پرداخت باقیمانده ی آن بر اساس نرخ نامه موضوع ماده ۱۳۱ قانون مذکور ضروری خواهد بود.

سقف این معافیت 120 میلیون تومان است. این به این معنا است که شما به عنوان اشخاص حقیقی صاحبان مشاغل در بیشترین حالت ممکن و در شرایطی که تمام شرایط لازم را داشته باشید، نهایتا برای اظهارنامه عملکرد سال 1402، مبلغ 120 میلیون تومان معافیت مالیاتی دریافت خواهید نمود. در حالی که اشخاص حقوقی نظیر موسسات حقوقی نمی توانند از چنین معافیتی استفاده کنند.

9. مالیات موسسات حقوقی با نرخ ثابت 25 درصد محاسبه می شود:

مالیات موسسات حقوقی با نرخ ثابت 25 درصد محاسبه می شود. مالیات وکلای دادگستری، همکاران وکیل و کارآموزان وکالت، می توانند مانند سایر اشخاص حقیقی بر اساس میزان درآمد آن ها تعیین می شود و به صورت پلکانی افزایش پیدا می کند.

10. موسسات حقوقی ملزم به تهیه ترازنامه و نگهداری دفاتر قانونی هستند:

موسسات حقوقی ملزم به تهیه ترازنامه و نگهداری دفاتر قانونی هستند: کلیه اشخاص حقوقی پس از ثبت شرکت برای اظهارهزینه و درآمد خود به سازمان امور مالیاتی نیاز به دفاتر قانونی دارند که این دفاتر در قانون تجارت شامل دفاتر روزنامه، دفتر کل، دفتردارایی و دفتر کپیه می باشند. در حال حاضر از بین این دفاتر دفتر روزنامه و دفتر کل استفاده می شود و باید قبل از شروع سال مالی پلمپ شوند.

در همین راستا مطابق با ماده 110 قانون مالیات مستقیم، اشخاص حقوقی مکلفند اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکاء، سهام داران، حسب مورد میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آنها را به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع است تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند.
اما همانطور که در مورد دوم گفته شد، وکلای دادگستری، همکاران وکیل و کارآموزان وکالت موظف به نگهداری دفاتر قانونی به شرح آن چه ذکر شد، می باشند و عمده همکاران که در گروه دوم و سوم اشخاص حقیقی قرار می گیرند، با چنین تکلیف مالیاتی مواجه نیستند و الزامی به نگهداری ذفاتر قانونی (دفتر روزانه و دفتر کل) ندارند.

اشخاص حقوقی و از جمله موسسات حقوقی ملزم به تهیه ترازنامه وحساب سود و زیان و نگهداری دفاتر روزنامه و کل پلمپ شده توسط اداره ثبت شرکت ها می باشند، در حالیکه اشخاص حقیقی ملزم به نگهداری دفاتر درآمد وهزینه می باشند. بطور کلی نگهداری دفاتر روزنامه و کل نسبت به دفتر درآمد وهزینه پیچیده تر است. لذا نظر به اینکه فعالیت وکالتی وکلای دادگستری قائم به شخص وکیل می باشد، شایسته است چنین فعالیتی، با درنظر گرفتن مقررات مالیاتی ناظربه اشخاص حقیقی، شناسایی و مالیات آن محاسبه شود.

امکان جدید در سامانه خودکاربری برای وکلای دادگستری، همکاران وکیل و کارآموزان وکالت

🔸 امکان ابطال تمبر همراه با لایحه اعلام وکالت‌ از امروز

🔸 وکلای دادگستری از این پس میتوانند در هنگام ثبت لایحه اعلام وکالت،هزینه تمبر مالیاتی را پرداخت نمایند.


گروه حسابداری و مالیاتی هونامیک قادر است ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، اظهارنامه عملکرد و اظهارنامه املاک را برای شما ارسال نماید. اما برای ارسال اظهارنامه قضایی و ارسال اظهارنامه حقوقی باید به مراجع مربوطه مراجعه نمائید.

از همراهی گرم شما سپاسگزاریم. شما میتوانید با مراجعه به قسمت “تازه ها” سایت حسابداری هونامیک، از تازه ترین اخبار دنیای حسابداری و مالیاتی، مطلع شوید.

مشاوره رایگان، یک گزینه مناسب و به صرفه برای تمام مشاغل حرفه ایست!!!! یک کلیک تا تماس فاصله دارید


به روز بمانید

تازه های حسابداری و مالیاتی

You cannot copy content of this page