آیا با غیرفعال کردن کارتخوان نیاز به پرداخت مالیات هست؟

Picture of نویسنده مطلب:

نویسنده مطلب:

هونامیک

با توجه به قانون مالیاتی جدید، وضعیت مالیاتی اشخاصی که کارتخوان های خود را غیر فعال می کنند به شرح زیر محاسبه خواهد شد:

مالیات کارتخوان و فعال کردن یا غیرفعال کردن کارتخوان ها، یکی از سوال هایی است که در این برهه زمانی ذهن مودیان رو به خود مشغول کرده است. بسیاری از صاحبین مشاغل مایل هستند تا بدانند وضعیت مالیات کارتخوان کسب و کارشان در صورت فعال بودن کارتخوان یا غیرفعال بودن کارتخوان چطور بررسی خواهد شد؟

کارتخوان یا دستگاه پوز چیست؟

بنابر بند «ب» ماده یک قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، منظور از پایانه فروشگاهی یا دستگاه پوز، هر دستگاهی اعم از رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی (pos) ، درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری است که امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.

مالیات کارتخوان

مالیات کارتخوان چگونه محاسبه می شود؟

رییس مرکز تنظیم مقررات پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی در بیانیه ای در خصوص مالیات کارتخوان برای شفاف سازی ابهامات ذهن مودیان بیانیه ای صادر کرد. متن زیر شرح روان و ساده ای از بیانیه مالیات کارتخوان است:

◾️دستگاه کارتخوان یک درگاه پرداخت است. کلیه مبالغی که توسط کارتخوان جابجا می‌شود در نهایت به حساب‌های بانکی افراد می‌رسد. بنابراین هیچ فرقی بین دستگاه‌های کارتخوان فعال و غیرفعال نیست چرا که مبنا مبلغ مربوط به حساب بانکی است.

◾️اطلاعات اصلی کارتخوان در حساب بانکی قرار دارد. سازمان امور مالیاتی بر اساس اولویت سازمانی و مشخص شده، به حساب‌های بانکی دسترسی پیدا می‌کند. البته اولویت رسیدگی فقط به رقم مبالغ حساب اشخاص نیست. اولویت بستگی به ریسک، نوع فعالیت، درجه اهمیت، نوع شغل و مراوداتش دارد. ممکن است اطلاعاتی به دست سازمان برسد که خبر از امکان فرار مالیاتی می دهد.

با نظر به مجموع این موارد، سازمان درخواست اطلاعات، به بانک می‌کند. اما متاسفانه این دید ایجاد شده که با غیرفعال کردن کارتخوان‌ها، مالیات کارتخوان هم ناپدید می شود. این باور نادرستی است که ناشی از ناآگاهی مودیان است. حتی با غیر فعال کردن کارتخوان‌ها هم باز به اطلاعات پولی افراد و بررسی مالیات کارتخوان فرد، دسترسی وجود دارد.

ما تاکید داریم که هر کسی کارتخوان دارد حتما ثبت‌نام کند [ یا آن را به پرونده مالیاتی خود الصاق کند ] تا بتواند اظهارنامه بدهد. چون ممکن است به راحتی معاف شود. متاسفانه درصد زیادی از مودیان شامل معافیت مالیاتی می شدند اما تنها به سبب عدم ثبت نام در این مرحله، مجبور به پرداخت جریمه مالیات کارتخوان به سامانه مالیاتی شدند.

◾️ طبق ماده ۱۰۱ قانون مالیات‌های مستقیم تا ۳۶ میلیون تومان [ برای سال ۱۴۰۰ ] سود خالص، مشمول مالیات نیست. دقت کنید که درباره کل مبالغ ورودی به حساب حرف نمی زنم، مقصود فقط سود است. اما متاسفانه چون خوب اطلاع رسانی نشده مردم نگران هستند.

◾️ به عنوان مثال در سال ۱۴۰۰ اگر فردی ۳۶ میلیون تومان سود بکند، (منظور تنها سود خالص است نه فروش کالا ) معاف از مالیات است. فقط کافی است پرونده مالیاتی تشکیل بدهد و دستگاه کارتخوانش او را به پرونده‌اش وصل کند، خرداد ماه هر سال هم اظهارنامه سال گذشته را تسلیم کند.

◾️ اکنون بسیاری از این کارتخوان‌ها برای افرادی با توان مالی کم است، این افراد می ترسند چون اطلاعات ندارد.

مثلا دستفروشی که کارتخوان دارد و سود کمی دارد، نباید بترسد چون اگر سودش تا ۳۶ میلیون تومان باشد هیچ نیازی به پرداخت مالیات نیست به شرط اینکه اظهارنامه بدهد. ولی به فرض اگر فردی با ۳۶ میلیون تومان سود، اظهارنامه ندهد و کارتخوان خود را ثبت نکند همین ۳۶ میلیون که قانونا معاف است.

متاسفانه اظهارنامه مالیاتی مورد بسیار مهمی برای تک تک افراد شاغل است که تسلیم آن همچنان دست کم گرفته شده است. امروزه حتی افراد نمیدانند دقیقا چه کسانی مشمول مالیات می شوند.

اغلب مودیان تنها به واسطه عدم ارائه اظهارنامه مشمول پنج میلیون ۴۰۰ هزار تومان مالیات می‌شود. ضمن اینکه باید یک میلیون ۶۲۰ هزار تومان هم جریمه غیرقابل بخشش بدهد. در واقع درحالی که می توانست معاف از مالیات باشد، در نهایت به دلیل عدم تسلیم اظهارنامه هفت میلیون تومان مالیات می‌دهد.

◾️ بسیاری از کسبه هم مغازه دارند و پرونده مالیاتی قدیمی دارند. این افراد سالهاست مالیات پرداخت می‌کنند اما با جوی که راه‌اندازی شده گمان کرده‌اند قرار است برای تراکنش‌هایشان از طریق کارتخوان‌ها، مالیات جداگانه‌ای پرداخت کنند.

در صورتی که اینطور نیست. برعکس این که کارتخوان خود را ثبت کند کمک می‌کند تا مالیات جداگانه ندهد چون سازمان متوجه می شود که کارتخوان متعلق به کسب آن‌هاست.

عواقب عدم ثبت دستگاه کارتخوان بانکی (pos)

عواقبی برای عدم ثبت دستگاه کارتخوان (دستگاه پوز) نیز در نظر گرفته شده است. بنابر ماده یازده قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی علاوه بر ثبت نام دستگاه کارتخوان خود در سامانه مالیاتی کشور، موظف هستند تا تمامی حسابهای بانکی مرتبط به شغل خود را معرفی و مشخص نمایند. چنانچه فرد حقیقی یا حقوقی از این امر غافل شود، از طریق بانک مرکزی تمامی خدمات دهی به این دستگاه ها قطع می شود.

از همراهی گرم شما سپاسگزاریم. شما میتوانید با مراجعه به قسمت “تازه ها” سایت حسابداری هونامیک، از تازه ترین اخبار دنیای حسابداری و مالیاتی، مطلع شوید.

مشاوره رایگان، یک گزینه مناسب و به صرفه برای تمام مشاغل حرفه ایست!!!! یک کلیک تا تماس فاصله دارید

به روز بمانید

تازه های حسابداری و مالیاتی

You cannot copy content of this page